Shiatsu Ryoho betekent: vingerdruk.

Dat is dus wat we doen: drukken met vingers en duimen op bepaalde plekken,Tsubo’s genoemd, die soms pijnlijk aanvoelen, soms zacht, soms hard.

Oorspronkelijk komt Shiatsu uit China, waar het Anma genoemd werd.
Vanaf de beginjaren van de vorige eeuw ontwikkelde Tokuijoro Namikoshi in Japan de huidige vorm van Shiatsu therapie; zijn zoon Toru studeerde chiropractie in de VS en verwierf kennis over de ruggengraat en de interne organen van buik- en borstholte en zo werd de kennis van de klassieke Shiatsu van zijn vader verder uitgebreid. Ook Masunaga, een student van Namikoshi, heeft zijn sporen achtergelaten door zijn ontdekking van overeenkomsten tussen acupunctuurpunten uit de Chinese Geneeskunst en de Tsubo’s uit de Shiatsu. Groot verschil blijft dat in de Chinese Geneeskunst slechts enkele specifieke punten gedrukt worden en in de Shiatsu alle punten op een meridiaan die aandacht nodig hebben.

Het uitgangspunt van Shiatsu is dus dat alles uit Yin en uit Yang bestaat.
Dus ook een lichaam en een geest bestaan uit Yin en Yang. Het evenwicht dat tussen deze twee bestaat is een steeds veranderend evenwicht (dynamisch). Steeds zal het ene het andere aanvullen. Bij een gezond en evenwichtig levend persoon doen zich geen kwalen voor. Wordt het evenwicht echter verstoord door geestelijk en/of lichamelijk gebrek of falen dan zal hieruit volgen dat een orgaan of lichaamsfunctie slechter gaat functioneren.

Bijvoorbeeld: maakt iemand zich gedurende langere tijd ernstige zorgen, dan zullen maagklachten niet uitblijven.

Shiatsu werkt in op spieren door o.a. aanhechtingen aan te drukken, op zenuwen door deze te activeren of sederen en op hormonen en organen door het zenuwstelsel tot rust te brengen.

Shiatsu Ryoho maakt gebruik van het sympathische en para-sympathische systeem van ons zenuwstelsel.

In ons moderne leven zijn ons lichaam en geest in een contante staat van paraatheid. We moeten steeds alert zijn. Dit houdt de sympathische kant van ons zenuwstelsel steeds in bedrijf. Ons lichaam wordt overvoerd met hormonen die ons die paraatheid verschaffen. We brengen ons lichaam dus in een constante overbodig yang constitutie. En dus uit evenwicht. Om meer Yin te worden is het noodzakelijk de parasympathicus zich meer te laten manifesteren.

Dit doen we door aandacht te geven aan nek en sacrum waar de parasympathische aansturing zich bevindt. Ook de nervus vagus stuurt veel organen aan. Het sympathische deel van het zenuwstelsel werkt vanuit de zone C8 t/m L2. Veel stress problemen uiten zich in nek en schouder (trapezius en sternocleidomastoideus), omdat deze spieren geinnerveerd worden door de 11e hersenzenuw, nervus accesorius.

Als dan de nek pijn gaat doen, wordt dat hele gebied min of meer ontregeld, waardoor problemen in andere organen, die ook aangestuurd worden door de zenuwen vanuit de nek, kunnen ontstaan.

Het komt vaak voor dat als een bepaald gebied ontregeld is, dan ook andere gebieden mee ontregeld worden.

Het is dus belangrijk om altijd de nek en schouders mee te nemen in de behandeling en ervoor te zorgen dat het lichaam in een staat van ontspanning wordt gebracht. Hierdoor worden de trofotrope functies van het zenuwstelsel en de endocriene klieren geactiveerd en kunnen de ergotrope functies minder op de voorgrond treden (bijv minder adrenaline aanmaak)

Bij een goed uitgevoerde Shiatsu behandeling, waarbij de rust in hoofd en lichaam teruggebracht wordt zien we ook het effect van deze behandeling op organen en hormonen.

Shiatsu kunnen we beschouwen als een brug tussen de reguliere gezondheidszorg en het zogenaamde alternatieve circuit.

Bij veel Tsubo’s zien we een overeenkomst tussen deze gevoelige plekken en aanhechtingen van spieren. Ook zijn veel zenuwknopen en banen op ongeveer dezelfde locaties te lokaliseren.

Tot Slot
Karui-Shiatsu betekent: zachte vingerdruk.
Deze methode brengt de client in diepe rust. Vooral bij klachten met een emotionele achtergrond wordt een uitstekend resultaat behaald. Meestal wordt dit gebruikt als afronding van een behandeling door middel van releases. Het wordt als bijzonder prettig en diep inwerkend ervaren.